Siyah ve füme renklere sahip olan doğal taş grubuna giren bazalt taşları pek çok uygulamada kullanılmaktadır. Soğuğa ve ısıya oldukça dayanıklı olan bazalt küp ve bazalt plak taşlar yapı olarak oldukça sert bir yapıya da sahiptir. Koku yapmıyor olması, renk solmasına uğramaması, erimemesi gibi pek çok özelliği taşların uygulama alanlarını da genişletmektedir. Peki, bazalt taşı döşeme nasıl yapılır?
Bazalt Taş Yapısı
Yapı itibariyle sert ve dayanıklı olan bazalt taşlarında siyah ve füme renk seçenekleri bulunmaktadır. Bu taşlar kullanım sırasında koku yapmayan bir özelliğe sahiptir. Asırlar boyunca rahat bir kullanım sağlayan taşlar asla erime yapmaz. Tüm bunlara ek olarak bazalt taşlarda renk solması da meydana gelmemektedir.
Ebat olarak bakıldığında bazalt taşlar
- 2x30x60
- 3x30x60 bazalt plak taşı için
- 4×60
- 6×8
- 8×10
- 10×10
- 10×15
- 15×15 bazalt küp taşlar
İçin boyutlandırılmaktadır. Bu boyutlar kullanım alanına göre değişiklik göstermektedir.
Bazalt Taş Kullanım Alanları
Bazalt taşlar granit taşlar ile kıyaslandığında daha az kullanım alanına sahiptir. Genelde renk seçeneklerinin dar olmasından dolayı bu taşlar daha az projede kullanılır. Bazalt taşların kullanım alanlarına bakıldığında
- Merdiven yapımında bu taşların sıklıkla kullanıldığı görülmektedir.
- Bahçe ve havuzlar için estetik ve sağlam yolların yapımı için bazalt taşlar kullanılmaktadır.
- Yapılarda bazalt taşlar merdiven kaplaması ve yol, bahçe, kaldırım kenar yapımında da kullanılır.
Bazalt taşlarının en fazla kullanım sağladığı alan kaplama ve döşeme alanlarıdır.
Bazalt Taşı Döşeme
Estetik açıdan ve sağlamlık açıdan oldukça kullanışlı yapıya sahip olan bazalt taşlar peyzaj düzenlemesinde özel bir konuma sahiptir. Bu taşların döşemesinde birkaç aşamadan geçmesi gerekir. Taş döşemesinde ilk aşamada uygulamanın yapılacağı alan belirlenmektedir. Bu alanı belirleme aşamasından sonra taşlar için gerekli derinlik açılmaktadır.
İstenen ebatlarda kullanılacak olan bu taşlar için zeminde gerekli malzeme kullanımı sağlanır. Taşların döşemesi sadece ustalar tarafından tam anlamıyla gerçekleşmektedir. Taşların yapısından dolayı döşeme işlemi makinler ile de gerçekleşebilir. Evlerde ya da kurumlarda veya kaldırımlarda oldukça kullanışlı bir yapısı bulunan bazalt taşlar kolayca uygulanabilir.
Kısa sürede döşeme işlemi tamamlanan bazalt taşların estetik görüntüsü hayranlık uyandıracaktır. Döşeme aşamasında işlerinde iyi ustalar ile çalışmak son derece önemlidir. Ustaların döşeme işlemini iyi yapması taşların canlandırıcı görüntüsünü en iyi şekilde kazanmasını sağlar.
Taşların kalitesi ve görüntüsü ne kadar iyi olsa da iyi bir ustanın elinden çıkmayan döşeme işleminde estetik görüntü yakalanamaz. Bu bakımdan döşeme işleminde çalışacak olan ustaların işinde iyi ve mahir olması gerekir.
Bazalt Küp Taşı Çeşitleri
Volkanik faaliyetler sonrasında oluşan bazalt taşları kayalardan meydana gelmektedir. Gabro denilen bir taş grubunun üyesi olan bu taşlar oldukça değerlidir. Yanardağlardan lav püskürtmeleri sonucunda oluşan taşlar oldukça dayanıklıdır. Siyah renge bulunan bu taşların
- Plak
- Bordür
- Patlatma
- Oluk
Gibi çeşitleri bulunmaktadır. Taşın dayanıklılığı ise içinde bulunan demir, sülfat, magnezyum ve olivin gibi maddelerden meydana gelmektedir. İçindeki bu maddeler taşın dayanıklılığını arttırmaktadır. Bazalt kayaçlar altıgen şeklinde bulunmaktadır. Uygulama bakımından dekoratif bir görüntü sunmaktadır.
Özellikle Doğu Anadolu bölgesinde çok fazla bulunan bu taşlar istenilen şekillerde kesilerek değişik boyutlara sahip olmaktadır. Dekoratif anlamda şahane görüntülerin ortaya çıkmasını sağlamaktadırlar.
Sadece dekorasyon olarak kullanılmayan taşlar aynı zamanda farklı alanlarda da kullanılan taş türleri arasında bulunmaktadır. Duvar ve yer döşemesinde bu taşlara son derece fazla şekilde rastlamak mümkün olmaktadır. Bazalt küp taşı şeklinde anılmasının asıl nedeni ise geometrik olarak küpü andırmasından gelmektedir.