Doğa üzerinde olan her şey hayranlık uyandırıcı olur. Doğa, insanoğlu için pek çok keşfedilmeyi bekleyen oluşumlar bırakır. Zaman geçtikçe ya da zamanı geldikçe insan yaşamına katkısı olacak yeni bir yapı keşfedilir. Doğada bulunan her bir maddenin aslında bir amacı vardır ve günlük yaşamda yer eder. Bazalt taşı da doğanın vermiş olduğu önemli doğal taşlarından biri olur.
Bazalt Taşı
Volkanik lavların püskürmesi ile ortaya çıkan bazalt taşı aynı zamanda volkanik kaya kütlelerinden oluşur. Ülkemizde de bulunan ve çıkartılan doğal bir taşlardan biridir. Bazalt taşı, gabro taş ailesinden gelen önemli bir taşlardan biridir. Ülkemizde en çok çıkartılan taşlardan biri olması itibari ile kolay bulunan bazalt taşı, kullanım olarak da yaygın durumdadır. Siyah renkli bazalt taşı çok üretilmesine karşın kahverengi mika ve kuvars içeren bazaltlar daha nadir bulunur.
İnsanlar gelişen sağlık sektörü kapsamında da çevre bilinci ve kaliteli bir yaşam için kenetleniyorlar. Bazalt taşı da hem sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için hem de son zamanların mimari düşüncesi olarak doğal taş olduğundan daha çok tercih edilir duruma geliyor. İşlenmiş taşlar yerine doğadan çıktığı gibi kullanılan bazalt taşı bir anlamda da doğallığı simgeliyor.
Bazalt Taşı Özellikleri
Bazalt taşı sahip olduğu özellikler açısından da göz doldurur. Bazı özellikleri aşağıdaki gibidir:
- Siyah renklidir
- Yapısı serttir
- Doku olarak ağırdır
- Diğer taş türlerine nazaran daha dayanıklıdır.
- Suda dağılma ve erime yaşamaz
- Kırma işleminde parçalanmazlar ve yüzeyleri düzgün kalır.
- Aşınma yaşamazlar
- İklim şartlarından etkilenmezler
- Üzerlerindeki gözenekler sayesinde buzlanmayı önlerler
- Altıgen şekilde prizmalar meydana getirebilir
Bazalt taşı aynı zamanda uzun ömürlü olmasından dolayı senelerce aynı kalitede kullanılır. Bazalt taşının bir diğer özelliği de mevsim şartlarına göre ısıyı ayarlamalarıdır. Bu şekilde bulundukları ortam kış aylarında sıcak, yaz aylarında da serin olur.
Bazalt Taşı Kullanım Alanları
Bazalt taşı ülkemizde hem kolay bulunması hem de çok çıkartılabilmesi açısından kullanım alanları bakımından da oldukça geniş bir alana yayılım gösterir ayrıca taşları farklı ölçü ve kalınlıkta da bulmak mümkündür.
İç mekanlarda olduğu gibi dış mekanlarda da kullanılır. Dış mekânlarda da aşınma yaşamaması ve iklim şartlarından etkilenmemesi nedeni ile sıklık ile tercih edilir. Bazalt taşı en çok inşaat alanı yapı malzemesi olarak kullanılır. Bazalt taş restorasyon amacıyla kullanılır mı? Sorusuna da tarihi binaların restore edilmesinde önemli bir rol oynadığını söylemek mümkündür. Restore amaçlı kullanım dışında mimari alanda, yol ve kaldırımlarda, zemin ve yangın kaplamalarda, bacalarda, park ve bahçe düzenlemesinde, kazan dairelerinde, demir yollarında, liman yapımı ve ev ısıtmasında yaygın olarak kullanıldığı gibi inşaat alanında farklı oranlar kullanılarak beton bileşenlere katılır.
Bazalt Taşı Türleri
En çok kullanılan doğal taşlardan olan bazalt taşının kendi içinde türleri vardır. Bazalt küp taşı, bazalt bordür taşı, bazalt parke taşı, bazalt kaplama taşı, bazalt adım taşı, bazalt döşeme taşı ve bazalt oluk taşı olmak üzere çeşitliliğe sahiptir. Bazalt taşının her türü sahip olduğu kalınlık ve özelliklerine göre farklı alanlarda kullanımı görülür.
Bazalt Taş Nerelerde Çıkarılır?
Dünya üzerinde pek çok ülkede bazalt taşı çıkartılır. Güney Amerika, Kuzey Amerika, Almanya, Afrika, Birleşik Krallık, İrlanda ve Hindistan gibi ülkelerde bazalt taşı bulunur. Yabancı ülkeler haricinde ülkemizde de bazalt taşı üretimi vardır. Öncelik ile Diyarbakır olmak üzere Siverek, Urfa, Çorlu, Tokat ve Boyabat civarları bazalt taşın çıkartıldığı başlıca yerler arasında sayılır.