Granit Plaka Taşı, içerisinde % 10 – 40 kuvars ve% 30 – 60 alkali feldispat, % 35 civarı mika ve %10 35 arasında koyu mineral bulunduran, asidik bileşimli derin kayaçlara denmektedir. Ticari olarak ise granit, genellikle bileşiminde derinlik kayacını içinde yer alan çok geniş bir kayaç grubudur. Piyasa içerisinde granit, gnay, kuvars monzonit, granodiyorit, siyenit, kuvarslı diyorit, diyorit benzeri açık kayaçlara granit denilerek ortak bir isim olarak kullanılmaktadır.
Granit Plaka Taşı Özellikleri
Granitin renk açısından içeriğinde ki kuvars ve feldispat ölçüyü ile hakimiyet edilmektedir. Genellikle pembe gri ile koyu kırmızı arasında değişen renkler gösterilir. Biyotit ve hornblend içeriğine bağlı olarak da renk sarı griden değişir. Bu şekilde feldispat içeriği eksileceğinden kırmızı ton düşük kalacaktır.
Granit, volkanik bir taştır ve yer kabuğu üzerinde diplerinden eriyen magma tabakasında, binlerce sene içinde kristalize olarak, zelzele, aşınmalar ile yeryüzüne çıkmasıyla oluşur.
Granit, günümüzde yapısında en çok seçilen malzemedir ve bunun nedeni olarak şu şekilde sıralamak doğru olacaktır;
- Doğal taşlar arasında naturel granit en sert olan taş grubundur. Dünyada ki en sert yapı malzemesidir.
- Granit içerisinde bulunan mineral silikat, kuvars ve feldspat dır. Silikatlar, limon sitrik asit, sirke, içki eşi gibi sıklıkla mutfaklarda bulunan asidik maddelere karşın tepki göstermezler.
- Ultraviole ışıklardan etkilenerek rengi değişmez, doku ve rengi her zaman düzgün kalır, birçok hava şartına aşırı derece dayanıklıdır.
- Granit ısıya ve çizilmeye karşı çok yüksek derecede dayanıklıdır. Granit mutfak tezgâhında ekmek kesilebilir, sebze de doğranır.
- Granit diğer taşlar içerisinde en sert ve en mukavemet güçlü olandır.
- Granit çok bakımlar gerektirmeden kullanılır, parlaklığı sabun ile bile ovarak yapılsa olur.
- Granit diğer tüm taşlar ile ve seramikle karşılaştırıldığında üzerindeki cilayı çok uzun vakit gözetebilir.
Granit plakalar, granit karolar, granit küp taşlar,granit tezgahlar, granit bordur taşlar, granit merdiven basamağı, granit kaldırım taşı ve granitle alakalı bir çok ürün ve hizmetlerimiz vardır.
Granit Plaka Taşı Döşenmesi
Sert ve kristal yapılı minerallerden oluşan granit taneli görünüşlü magmatik derinlik kütlesidir. Genellikle açık renkte olan granitler içinde bulunan diğer minerallerin cins ve miktarına göre gri, pembe veya kırmızımsı olabilir. Doğada çok yaygın şekilde bulunan granitler dayk, silis ve batolitler halinde bulunabilirler.
Granitin Özellikleri
Günümüzde gelişmiş metotlar ve ileri teknoloji ile işlenerek oluşturulan granitin özellikleri oldukça fazladır.
Birçok yerde kullanım alanı bulan granitin özelliklerinden belli başlı olanları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Basında, aşınmaya, darbeye karşı dayanıklıdır.
- Sıcak ve soğuğa karşı direnci yüksektir.
- Temizlemesi kolay olduğu için hijyenik bir yapıya sahiptir.
- Zengin renk ve dokuya sahip olduğu için dekoratif alanda kullanıma uygundur.
Bu ve bunun gibi birçok özellik granitin diğerlerinden öne geçmesine katkı sağlamaktadır. Kullanım alanının geniş olması nedeniyle de günlük yaşantımızda her noktada karşımıza çıkabilmektedir.
Granit En Çok Hangi Alanlarda Kullanılır?
Granitler aşınmaya, basınca, darbeye karşı dayanıklı olması nedeniyle pek çok alanda kullanılabilir özelliğe sahiptir. Güzel renkli ve iyi cila kabul eden yapısı nedeniyle kullanıldığı alanda dekoratif bir görüntü sağlar. Granitler yollarda parke ve bordür taşı olarak, yapılarda ise yapı taşı olarak kullanım alanı bulmaktadır. Son dönemlerde konut içi alanlarda da granit kullanılmaya başlanmıştır. Dış cephe kaplamalarından zemin döşemelerine, mutfak ve banyo tezgahlarından şöminelere kadar pek çok yerde granite rastlamak mümkündür.
Granit Plaka Taşı Döşenmesi Nedir?
Dayanıklılığı sayesinde artık sadece yapı malzemesi olarak kullanılmayan granit plaka taşları son yıllarda mutfak malzemelerinden olan tencere, tava gibi alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle mutfak tezgahlarında meydana gelen aşınmalar ve kırılmalar granit plaka taşları sayesinde en aza indirilmeye çalışılmaktadır.
Dekoratif olarak yer döşemesi amacıyla da kullanılabilir olan granit plaka taşları doğru uygulandığında uzun süreli kullanım imkanına kavuşturur. Doğru kullanımdan kasıt ise granit plaka taşının uygulanacak olduğu alanın iyi belirlenmesi ve granit plaka taşı döşenmesi işleminin uzman kişilerce yapılmasıdır.
Uygulanacak alan yüzeyinde granitin sıkıştırılması ve döşenmesinde birçok ayrıntı vardır. Bu ayrıntılara hakim olan uzmanlar aracılığıyla granit plaka taşı döşenmesi gerçekleştirildiğinde hem güzel bir görüntüye hem de uzun yıllar kullanma imkanına sahip olunur.
Granit Plaka Taşı Döşenmesi Faydaları Nelerdir?
Granit yapısı gereği direnci yüksek olan bir taştır. Bundan dolayı kullanıldığı her alanda yüksek performans göstermektedir. Kırılmaya, aşınmaya, zedelenmeye karşı kendini koruyan yapısı nedeniyle yüksek düzeyde bünyesini ilk günkü gibi korur. Kullanıldığı alanlarda da bu özelliğini yansıtır.
Döşendiği alanda basıncı, aşınmayı ve darbeyi yok edebileceği için zaman içinde oluşacak sorunların önüne geçmiş olur. Görüntüsünün güzel oluşu sayesinde de farklı bir hava katmaktadır. Modern görünüşü ve renklerinin yansıttığı ışıltı sayesinde dekoratif bir görüntü sunmaktadır. Ayrıca temizlik açısından da oldukça kolay bir yapıya sahiptir.
Günlük hayatınızda kullanmış olduğunuz temizlik malzemeleri ile çok rahat bir şekilde temizliğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Işıltılı yapısı ve muhteşem renkleri ile kullanıldığı her alanda farkını ortaya koyacaktır.