Dolomit kayası, CaMg(CO3)2 mineralini yüksek oranlarda içerir. Tortul karbonat kayası olarak meydana gelmektedir. Doğal dolamit taşı çeşitleri nelerdir? Dolomit taşı üçgene ya da eşkenar dörtgene benzetilebilen bir mineralden meydana gelir. Dolomit taşında farklı renkler göze çarpmaktadır. Örneğin pembe, gri, ya da ten rengi olabilir.

Doğal Dolamit Taşı Nerelerden Çıkarılır?

Dolomit taşı Dünya ve Türkiye’de yaygın olarak bulunan taşlar arasında yer alır. Dünya çapında üretimin büyük kısmını ABD yapar. Onu takiben Belçika ve Kanada üretim yapmaktadır. Japonya. Birleşik krallık ve Polonya gibi ülkelerde de dolomit taşı çıkarılır.

Doğal Dolamit Taşı Nasıl Oluşur?

Dolomit taşı aslında kireçtaşına benzer bir yapıya sahiptir. Ancak dolomit taşında kireçtaşı ya da kireç çamuru yerini magnezyuma terk eder. Bu taş erozyona karşı dayanıklıdır ve yer altı sularında kireçtaşına göre daha düşük çözünürlüğe sahiptir. 1948 yılında dolomit taşının ve dolomit mineralinin karışmaması için farklı bir isim verilmeye çalışılmıştır. Ancak dolomit taşı ismini 18. yüzyılda aldığı için öncelik verilmiştir. Dolomit taşı şu içeriklere sahiptir;

  • CaCO3 : % 54.35
  • CaO : % 30.4
  • MgCO3 : % 45.65
  • MgO : % 21.7
  • CO2 : % 47.9’dur.

Dolomit taşında kireçtaşının aksi şekilde CaO yerini MgO’in aldığı görülmektedir. Bu sayede dolomit taşı oluşur.

Dolomit Taşının Özellikleri

Normal şartlar altında seyreltik hidroklorik asit içinde dolomit taşı çözülmez. Ancak ince toz formuna getirildiğinde farklı bir davranış sergileyebilir. Yapısında az miktarda da olsa demir ihtiva eder. Bu sayede renginde sarı ya da kahverengi görülebilir. Dolomit taşının renginin pembe olması için mangan içeriğinin yüksek olması gerekir.

Dolomit Taşı Nerelerde Kullanılabilir?

Dolomit taşları başlıca süs taşı olarak kullanılabilir. Buna ek olarak magnezyum ve magnezyum oksit üretimi için tercih edilir. Petrol rezervuar kayası, deniz (tuzlu su) akvaryumları için subsrat, katranı tahrip edebilmek adına katalizör olarak kullanılır. Ayrıca bahçecilik işlerinde toprağın magnezyum ihtiyacını karşılaması için ve pH tamponu olarak kullanılabilir. Türkiye şartlarında ise daha çok demir çelik fabrikaları için kullanılmaktadır.