Bazalt taşı teknik özellikleri hakkında öğrenilecek olan ilk şey içindeki element yapısıyla uzun süre dayanıklılık göstermesidir. Bu taş, volkanik kaya kütlelerinden meydana gelen siyah renkli bir kayaç taşıdır. Yapısı oldukça sert ve dayanıklıdır. Bu nedenle de geçmişten günümüze değin yapı taşı, kaldırım taşı ve köprü malzemesi şeklinde kullanılmaktadır. Doğal yapısıyla öne çıkan bazalt taşları kullanım alanlarının genişliği ve dayanıklılığı ile sektörün gereksinimini karşılamaktadır.

Bazalt taşı, uygulama projelerinde ve döşemelerde kendine yer bulmaktadır. Renk değiştirmeyen yapısı ve sert dokusu ile çok sık tercih edilen ürünler arasında yer alır. Uzun süre ilk halini koruyan bu taş koku yapmayan bir taştır. Bazalt taşının rengi genel anlamda siyah olsa da füme ve koyu füme renkleriyle de karşımıza çıkan bir taştır.

Bazalt Taşının Kullanım Alanları

Bazalt taşı çok değişik kalınlıkta ya da ölçülerde bulunabilmesi sayesinde mimari yapıların her alanlarında, alt ve üst olarak tasarlanan yapılarda, cephe ve zemin kaplamalarında, şehir içi yollarda, kaldırımlarda, bahçe düzenlemeleri gibi birçok alanda sıklıkla kullanılmaktadır. Mekanik ve fiziksel özelliği sayesinde değişik oranlarda ve dozlarda agrea olarak da beton bileşime katılır.

Bunun yanında evlerde ısı depolama metodu ile evi ısıtmada çok pratik bir yöntem olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca evlerde ısıtma amaçlı kullanıldığı zaman da oldukça ekonomik bir avantaj sağlamaktadır. Bazal taşının kullanıldığı mevcut alanlar bunlarla da sınırlı değildir. Bu taşın diğer kullanıldığı alanlar ise şu alanlardır:

  • Yangın kapılarında,
  • Kazan dairelerinde,
  • Baca gazı kanallarında,
  • Klima ekipman kanallarında,
  • Tren yollarında,
  • Deniz altında yer alan boru hatlarında,
  • Kara yollarının aşınma tabakası ve alt yapı dolgusunda,
  • Liman yapımında ve deniz dolgusunda sıklıkla kullanılan bir taştır.

Bazalt Taşı Özellikleri

Bazalt taşının genel özellikleri hakkında şunları söylemek mümkündür:

  • İklim koşullarına karşı dayanıklı bir taştır.
  • Kullanım alanları oldukça geniştir.
  • Uygulandığında estetik görüntü veren bir taştır.
  • Element yapısıyla uzun yıllar boyunca dayanıklılık sağlar.
  • Sağlığa bir zararı yoktur.
  • İstenilen ölçülerde alınabilmektedir.
  • Döşemesi oldukça kolay ve hızlıdır.

Bu taşın en önemli özelliği ise volkanik bir kayaç olmasıdır. Volkanik yanardağın püskürtmesiyle oluşan bu taş diğer taşlara oranla çok daha sert yapıya sahiptir. Dayanıklılık yönünden de her zaman bir adım önde gelir.

Oldukça bol ve kolay bulunan bir taştır. Bu özelliğinden dolayı da kullanım alanları hızlı bir şekilde artarak devam etmiştir. Antep, Kayseri, İzmir, Ankara, Çorlu, Diyarbakır, Urfa gibi şehirlerde çıkarılan bu taş zamanla Türkiye’nin birçok şehrinde hızla çıkarılmaya başlanmıştır. Doku yönünden ağır ve siyah renkte olması da bu taşın ayrı bir özelliğidir.

Dayanıklılık göstermesinden dolayı da yapı malzemesi olarak sıklıkla tercih edilmiştir. Bu özelliği sayesinde kaldırım ve köprü ve yapımlarında kullanımı hızla artmıştır. Bunun yanında granit taşına oranla da daha fazla tercih edilen bir taş olma özelliğiyle öne çıkar.

Bazalt Taşı Neden Sıklıkla Kullanılıyor?

Bazalt taşı, alkali kaynaklı bozulmaya ve çekme dayanımına karşı doğal direnci sebebiyle beton için kullanılan en iyi donatıdır. Fiziksel özellikleri sayesinde kazanılan avantajlarla birlikte, fren balataları için sürtünme malzemeleri yapımında ve demir yolu traversleri için sertleştirme amaçlı kullanımında güvenilir bir tercih olarak öne çıkar.

Termal iletkenliğinin de çok yüksek olması nedeniyle sıcaklık yalıtım uygulamalarında kullanımı oldukça idealdir. Tüm bu sebepler dolayısıyla bazalt taşı her alanda uygun kullanımı olan bir taş haline gelmiştir.