Traverten; doğal, kalsiyum ve karbonat içerikli birikintidir. Mermer, granit ve diğer doğal taşlara kıyasla daha yumuşak yapıda olan bir kayaçtır.

Travertenler Nasıl Oluşur?

Kendi halinde oluşuma sahip olan ve içeriğindeki malzemeler sonucu basınç olmayan ortamda yükselmesi ile oluşur. Su ani olarak ortaya çıkar, basınçsız ortamda yükselir, su içerisindeki karbondioksit uçar. Su içerisinde eriyen kalsiyum ve karbonat kayaların üzerine ince tabaka halinde çöker. Biriken bu karışım yumuşacık travertenleri oluşturur.

Traverten Kullanımı

Zemin, duvar kaplaması, dekorasyon gibi birçok alanda kullanılan travertenler malzeme yapısı nedeni ile birçok alanda kullanılmaktadır.

Bunlar;

  • Banyo dekorasyon
  • TV ünite arkası dekorasyon
  • Salon duvar dekorasyon
  • Bina girişi duvar dekorasyon
  • Bahçe düzenlemesi
  • Şömine alanı
  • Yatak odası duvar dekorasyonu
  • Oturma odası duvar dekorasyonu
  • Taş duvar dekorasyonu

Bu kullanım alanları dışında daha birçok dekorasyon alanında uygulanan çalışmalar arasında traverten gelir. Süs havuzlarında duvar dekorasyonu için tercih edilir. Mimarlık hizmetlerinde kullanılan doğal ürünler arasındadır. Dış cephe kaplamaları olmak üzere muhteşem bir yapı malzemesidir.

Travertenin Islak Zeminde Kullanımı

Kahve tonlarında, delikli, damar yapısına sahip yumuşak dokulu bir doğal oluşum olan traverten, kaymayan yapısı ile ıslak zeminlerde dahi rahatlıkla kullanılabilir. Havuz kenarlarında kullanım nedeni kaymaz yapıda olmasıdır. Yapı, dekorasyon ve yaşam alanınızın her yerinde görmeniz mümkün.

Traverten Üretimi

Traverten ocaklarından üretilen doğal bu oluşum; Burdur, Sivas, Bucak ve Mersin’de bulunmaktadır. Üretim nedeni moloz, fabrika, blog malzemelerinde ham madde olarak kullanılır. Traverten çeşitleri farklı olarak karşınıza çıkar. Bunlardan krem, beyaz, kırık beyaz renginde kullanılan traverten doğal taş özellikleri ve çeşitleri ile dekorasyonda kullanılıyor. Estetik duruşu ve renk uyumu ile birçok alana yumuşak bir doku kazandırır.

Patlatma taş yönteminde kullanılan traverten, mermere göre daha doğal bir görüntü sağlar. Üretim alanlarında ham madde, dekorasyon, yapı malzemesi ve inşaat malzemeleri olarak oldukça fazla talep gören ürünler arasındadır. Doğal görünümün önem kazandığı mimarlık alanında tercih edilen uygulamalar arasında en uyumlu renk yapısına sahiptir. Beyaz, bej, kırık beyaz renkleri mobilya, duvar boyası, dekorasyona oldukça uyumlu bir yapı sağlar.