Bazalt taşı içeriğinde sodyum elementi barındıran volkanik kaya türüdür. Bu taş yapısı itibariyle içerisinde sodyum barındıran, yer kabuğunda var olması açısından da altıncı sırada yer alan bir elementtir. Bazalt taşı geçmişten günümüze sık kullanılan volkanik kaya parçasıdır.

Bazalt taşı geçmiş dönemlerden bu yana her alanda kullanılmasının yanı sıra kaldırım ve köprü yapımlarında kullanılmaktadır. Yapısı gereği sert olduğundan rahatlıkla köprü yapımında kullanılır. Bazalt taşı genellikle siyah renkte ve kristal cam görünümünde olurlar. Mikroskopla ya da mikroskop olmadan da rengini ayırt edebilirsiniz.

Bazalt taşları volkanik kayalarda bulunduğunda kayaların patlaması sonucu bazalt püskürtürler. Yeryüzünde çok fazla sayıda bazalt taşı bulunabilmektedir.

Bazalt Çeşitleri Nelerdir?

Doğal taşlar genellikle çıkarıldıktan sonra işlem gördüğünden inşaatlarda rahatlıkla kullanılabilir. Bilinen en eski inşaat malzemesi Bazalt taşlarıdır. Günümüzde de bu doğal taşların kullanım alanları çok fazla değişmemiştir. Sert bir yapıya sahip olduklarından ötürü bazaltlar, inşaatlarda, yer kaplamaları ve döşemelerinde, heykelcilik alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Bazalt taşı çeşitleri nelerdir? Sorusuna gelecek olursak içerisinde bulunan minerallere göre bazalt taşları çeşitlenmektedir. Bazalt taşı çeşitleri şöyledir:

  • Magnetizma özelliği bulunan bazaltlar
  • Trakilit esmer cam görünümünde olan bazalt
  • Hiyalomdan sarı renkli camsı bazalt

Bu bazalt taşı türleri asit içerisinde erime özelliğine göre de farklılaşmaktadır.

Bazalt Taşı Nasıl Bir Yapıya Sahiptir?

Bazalt taşı mevsimsel iklim koşullarından etkilenmeyen, doğal olaylardan kaynaklı aşınmalar ve durumlardan etkilenmeyen volkanik kaya parçasıdır. Genel manada Tüm Dünya üzerinde çok fazlaca bulunan bir doğal taştır. Doğada siyah renkli, yoğun yapıda ve cam görünümünde olan bazaltlar, damarlar ve akıntılar gibi yığın halde görülürler. Siyah rengini ve bu yoğunluğunu içeriğinde bulunan manyetiti adlı bileşimden alır.

Bazalt taşı sert bir element olduğundan ve yıpranmalara karşı dayanıklı olduğundan yol yapımlarında fazlasıyla kullanılmıştır. Ayrıca granitten daha sert bir yapısı vardır. Oldukça işe yarayan bir taştır. Yaşamımız boyunca sürekli üzerinde yürüdüğümüz yolların ve taşların yapımında bu taştan yararlanılır.

Doğanın koşullarından etkilenmediğinden ve adeta hiç su emme özelliği olmadığı için bazalt taşları basınca karşı dayanıklıdır. Ve bu nedenlerden dolayı da çok fazlaca tercih edilmektedir. Aşınması güç bir taştır. Ve yol ve köprü yapımında kullanılır. Ayrıca kimyasal işlemlere dayanıklı ve ince işçilik içinde dayanıklı yapısı olan bazalt taşları doğada bolca bulunur.

11

Bazalt Taşı Hangi Alanlarda Kullanılır?

Bazalt taşları genellikle yol ve kaldırım yapımlarında, inşaat alanlarında ve geçmiş dönemlerde de köprü yapımında bu taşlar kullanılırdı. Günümüzdeyse bahçe duvarlarında, dekoratif ve peyzaj uygulamalarında, demir yollarında ve inşaatın her alanında rahatlıkla bu taştan faydalanılmaktadır.

Aynı zamanda bazalt taşı kum ve çakıl karşımı olarak kırma taş halinde betonların bileşiminde kullanılmaktadır. Yalıtım ve ısı depolama sistemlerinde bazalt taşından faydalanılır. Değerli bir ham madde ve aynı zamanda ekonomiktir.

İnşaat sektörü dışında dekoratif ve sanatsal ağırlıklı çalışmalarda da bazalt taşı kullanılıyor. Özellikle heykelcilik alanında ince işçiliğe müsait bir yapıda olmasından dolayı rahat çalışılabiliyor. Bu taştan birtakım hediyelik eşyalar ve biblolar farklı tasarımlar yapılıyor.

Bazalt Taşı Hangi Ülkelerde Üretilmektedir?

Bazalt taşı doğada çok fazla bulunan volkanik kaya türüdür. Bu nedenle ülkemizde dahil pek çok farklı ülkede bulunmaktadır. İngiltere, Amerika, İtalya ve daha birçok ülkede bulunan bazalt taşı üretim alanı ve işleme alanı fazladır. Ülkemizde bazalt taşının üretimi en fazla İç Anadolu Bölgesindedir. Birçok üretim sahası mevcuttur.