Bazalt, volkanik bir kayaç çeşididir. Rengi, içerisinde bulunan çok miktardaki manyetit sebebiyle siyahtır. Tabiatta kütleler hainde veya çoğu taş çeşidi ve madenlerde görüldüğü gibi damar halinde bulunabiliyor. Volkanik bir taş olmasının da etkisiyle, sert, her türlü darbeye, yüksek ve don seviyesi altındaki düşük ısıya dayanıklı bir yapısı vardır. Granitten bile dayanıklı olan bazaltın bu özellikleri bazalt taşını mimari alanların vazgeçilmezi haline getirmektedir. Bu maksatla kesilmiş bazalt taşının estetik görüntüsü cazibesini artırırken akla, “Bazalt taşı ölçüleri nelerdir?” sorusunu getirmektedir. Estetik ve dayanıklılığı bir arada sunan bazalt taşını kullanmak isteyenler için bu konudaki merakının giderilmesi ayrı bir önem arz ediyor. Bu nedenle her şeyden önce ölçülerinin bilinmesi gerekiyor.

Bazalt taşı, küçük küp formundan sütun formuna kadar çeşitli boyut ve şekillerde kullanıma sunuluyor. Doğrudan duvarda veya zeminde kullanılmak üzere kesilen bazalt taşları, küp veya dikdörtgen prizması şeklinde oluyor. Bu maksatla kesilen taşların ölçüleri; 4x4x6 cm ebadından başlayıp 15x15x30 cm ebadına kadar ticari olarak üretiliyor.

Böylesine sert bir taşın üretimi de elbette büyük emek gerektiriyor. El işçiliğiyle üretilen bazalt küpleri olduğu gibi sulu kesim yoluyla da bazalt küpleri oluşturulabilmektedir.

Bazalt Taşı Nerelerde Kullanılır?

Dayanıklılık açısından benzersiz olan bazalt taşının nerelerde kullanılabileceğine, aslında üretim yapan firmaların taşı nasıl şekillendirdiği en az taşın tabii yapısı kadar etkili oluyor. Ticari maksatla taşın kesimini yapan firmalar taşı;

  • Bahçe duvar taşı,
  • Yol döşeme taşı,
  • Kaldırım taşı,
  • Sütun taşı,
  • Mezar taşı,
  • Şev taşı,
  • Duvar taşı olarak kullanılabilecek şekilde hazırlıyor.

Bazalt taşının dayanıklılığı ve estetik olarak göze hoş görünmesi, dekorasyon maksadıyla da kullanılan bazaltın, kullanım alanının sayılanlarla sınırlı olmayacağını da gösteriyor. Ayrıca, bazaltın yapısı sebebiyle kırma bazalt taşları beton bileşenlerinin içerisine katılıyor.

Bazalt Taşı Nerede Bulunuyor?

Bazalt taşı dünya üzerinde en çok, İngiltere’nin kuzeyi, ABD, Almanya ve Hindistan’da bulunuyor. Türkiye de bu açıdan zengin ülkeler arasında yer alıyor. Özellikle Diyarbakır ve Urfa bölgesinde Karacadağ bölgesinde geniş bazalt alanları bulunuyor. Batı ve Orta Anadolu’da da yatay bazalt damarları yer alıyor.

Bazalt Taşı Sağlığa Zararlı mıdır?

Gelişen teknolojiyle birlikte hastalıklardaki çeşitlenme bilinmeyen bir malzemenin kullanımı gündeme geldiğinde sağlığa etkisi de sorgulanıyor. İçerisinde hayatın geçtiği evin, dinlenmek veya çalışmak üzere içinde dolaşılan bahçenin duvarında kullanılabilen bazalt taşının sağlığa etkisi de elbette akla gelen ilk soru oluyor.

Bazalt taşı, gözenekli veya gözeneksiz yapıda bulunabiliyor. Her şeyden önce, duvarda kullanılan gözeneksiz bazalt taşı bile, teknoloji ürünü olan yapı malzemelerinden daha fazla nefes alınabilir bir ortam sunuyor. Genellikle yer döşemesinde kullanılan gözenekli taşlar ise dış mekânlarda kullanıldıklarında gözeneklerde barındırdıkları su zerrecikleri ile iklimlendirme görevi de yapıyor.

Tabii bir taş olması, ülkemizde en çok çıkarıldığı ve geçmişten beri mimaride kullanıldığı Diyarbakır ve Urfa’da bu taştan kaynaklı bir sağlık problemi olmaması, bazaltın sağlığa zararının olmadığını aksine sağlıklı bir yapı malzemesi olduğunu gösteriyor.

Bazalt Taşı Pahalı mıdır?

Bazalt taşının satışı, ağırlığı üzerinden yapılıyor. Üretici firmaya, taş ocağının verim durumuna, doğal ya da sulu kesim yapılışına ve kullanılacağı bölgenin üretim yerine uzaklığından kaynaklanan nakliye giderlerindeki değişikliğe kadar çeşitli faktörler fiyatları etkiliyor.

Bazalt taşının sağlıklı yapısı, dayanıklılığı ve estetik açıdan üstünlüğü dikkate alındığında aslında diğer yapı malzemelerine göre çok önemli avantajlara sahip olduğu görülüyor.