Yapısı gereği siyah renkli bir taştır. Bazalt volkanik kaya kütlesindendir. Çok dayanıklı bir kayaç olan bazalt taşları çoğunlukla siyah renklerde bulunur. Bazen siyahın dışında koyu gri ya da açık gri tonlarına da rastlanmaktadır. Dayanıklı ve sağlam yapısından dolayı yıllardır kaldırımlarda ve köprülerde bu taş kullanılmaktadır.

Çoğunlukla volkanik yapılı taş türlerinin olduğu yerlerde bazalt taşlarına sıkça rastlamak mümkündür. Dünyada her yerde bu taş çıkarılmaktadır. Bazalt çoğunluk la şehirlerin dış mimarisin de kullanılır. Bazalt taşları çatılardan zeminlere kadar hayatımızın birçok dalında kullanılmaktadır.

Bazalt Taşlarının Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Bazalt taşlarının inşaat sektörlerinde kullanım alanları oldukça geniştir.
  • Asfaltların yapımında, beton fabrikalarında bu taşlar çokça kullanılır.
  • Bazalt taşları en çok beton santrallerinde kullanılmaktadır. Bu santraller çimentoların içine agrega denilen bazalt taşını, kumu ve başka malzemeleri bilgisayar yardımıyla istenilen ölçülerde ekleyerek hazır betonları üretmektirler.
  • Isı depolama Sistemlerinde kullanılır.
  • Karayollarında kullanılır.
  • Mermer sektöründe kullanılır.
  • Zeminlerde ve çatılarda bazalt taşları kullanılmaktadır.
  • Bazen evlerimiz de veya mutfaklarımızda bu taşlar kullanılmaktadır.

Bazalt Taşları Kesim İşlemleri

Bazalt taşı nasıl kesilir? Bloklar halinde gelen bazalt taşları, kamyon üstünden vinç yardımı ile indirilir. İndirme işlemi sonrası taşlar üst üste gelecek şekilde konulur. Vinçler genelde 30 tonluk yükleri kaldıracak güçtedir. Sonra bazalt taşları bloklar kesim işlemleri için vinç desteğiyle tek tek içeriye taşınır. Bazalt kesme makineleri; dikey ve yatay şekillerdedir. Dikey katraklar büyük çaplıdır.

80 ile 200 cm arasındadır. Yatay katraklar biraz daha küçük olup 40 ile 50 cm çapındadır. Katraklar elmas uçlu soketler desteğiyle kesim işlemlerini yaparlar. Çok güçlü elektrikli motorla ile yüksek devirde dönen bu katraklara kesim sırasında bol su pompalanması gerekir. İlk olarak dikey testere kesim işlemine başlamaktadır.

İkinci ve üçüncü plakalara geçildiğinde ise bu sefer yatay testere devreye girerek işlem yapar. Plakalar yatay şekillerde de kesilirler. Daha sonra kafa kesme ismi verilen başka bir makineye aktarılırlar. Burada ise uç kısımları düzgün olmayan plaka dik bir şekilde ve istenilen ebatlarda kesilerek düzenli bir şekilde dizilir. Fabrikadaki bu kesim işlemi su olmadan asla yapılmaz. Fabrikalar sulara ihtiyaç duydukça suları, sondaj kuyularından temin etmektedir. Fabrikaların genelde arka arkaya dizili şekilde çökeltme havuzları bulunmaktadır. Sonda bulunan havuzdan ise dinamo ile fabrikaya su çekme işlemi yapılır. Çekilen bu sular kesim işlemlerinde kullanılmaktadır.

Bir miktar su ise kesim esnasında kaybolur. Geride kalan sular kanallar yardımıyla tekrar ilk olan havuza verilmektedir. Özel kesim işlemlerinde ise taş köşelerine şekil vermeye yarayan profilli testereler kullanılarak bazaltlara istenilen şekiller verilebilmektedir. Fabrikalarda ayriyeten bant silim makineleri de bulunur.

Bazaltlar silim makinelerine verilerek parlak bir hal almaları sağlanır. Yatay kesme makinesi kullanılarak bahçe taşlarında da kesimler yapmak mümkündür. Bunların maliyeti oldukça yüksektir.

Bazalt kesme makinelerinde kayaçların çok sert ve aşınmaya karşı dirençli olması sebebiyle sık sık testere değişikliği yapmak gerekebilir. Bu da tabi ki üretimde maliyeti bir hayli arttırmakta ve pahalı bir işlem olmaktadır.

Honlama İşlemi Nasıl Yapılır?

Honlama işlemi sonucunda düzgün, pürüzsüz ve oldukça parlak bir yüzey elde etmek mümkündür. Fakat bu elde edilen parlaklık, mermer yüzeyi gibi ışığı yansıtmamaktadır. Honlama işlemi çoğunlukla cila istenmeyen bazalt gibi taşlara yapılır. Mermer ve bazalt yüzeyinde cilanın gerekli olmadığı istenilmediği başka bir değişle mat bir görünümün tercih edildiği durumlarda, çoğunlukla uygulanan bir işlemdir.