Bazalt çakıl taşı nerelerde kullanılır? Sorusuna verilebilecek cevap bazalt çakıl taşı türlerine göre değişir. Kimi bazalt taşı duvarlarda, kimi yollarda, kimi de şömine kenarında kullanılabilir. Yollarda mıcır olabilen bu taşa dolomit taş şeklinde peyzajlarda ya dev yapay çiçek saksısında görebilirsiniz. Bazalt çakıl taşları ve kullanım alanları hakkında verilecek detaylı bilgiler ise şöyledir:

Bazalt Taşının Genel Özellikleri

Bazalt taşının sahip olduğu en önemli özellik aşırı derecede dayanıklı bir taş olmasıdır. Doğa şartlarının çok zorlu olması hiçbir zaman bu taşı etkilemiyor. Diğer yandan bazalt taş hiç su emmeyen bir taştır. İnce taneli ve yoğun bir yapısı mevcuttur. Bu taşta aşınmanın meydana gelmesi oldukça zor bir durumdur.

Çok fazla kullanım alanı olan bu taşın yüksek basınçlara karşı da direncinin fazla olması kullanım alanını oldukça yaygınlaştıran bir özelliğidir. Siyah ve füme renkleri olan bu taş; akıntı, kütle, damar ya da yoğun yığınlar şeklinde doğada bulunur. Ayrıca bu taşlar altıgen prizmalar ve büyük sütunlar da ortaya çıkarabilen taşlardır.

Bazalt Plak Taşı Kullanım Alanları

Doğada plak halinde yer alan bu taş, telefon, kanalizasyon, elektrik ve su sistemleri altyapılarında kullanılabiliyor. Yollarda, mekân kaplamalarında ve otoparklarda sıkça rastlanan bu bazalt türü olan kendi arasında ham, mucartalı, cilalı, fırçalı ve kum patinato ifadeleriyle tabir edilen birçok boy ve ebatlarda kullanılıyor.

Bazalt Küp Taşı Kullanım Alanları

Farklı boyutlarda kesilebilmesi sebebiyle çok kullanışlıdır. Dekoratif işlemlerde en fazla tercih edilen taşlardandır. Soğuk ve sıcak hava ortamlarına uyumludur. Bu nedenle de binaların içlerinde ve dışlarında çok rahat uygulanabiliyor. Peyzaj ve bahçe uygulamalarında sıklıkla görülen bazalt küp taşı; kaldırımlarda zeminlerde fazlasıyla dikkat çeken bir taştır.

Bazalt Bordür Taşı Kullanım Alanları

Bazalt bordür taşı altıgen prizma şeklinde ve büyük sütunlar halinde olan bir taştır. Kenar taşı olarak kullanılır. Bazalt plak taşlarında yer alan döşemelerin sağlamlaştırılması amacıyla kullanılır. Bazalt bordürlere uygulanacak olan alanlara göre kesim yapılabilir. Kırma ve kesme bordür taşları şeklinde iki gruba ayrılır. Kesme bordürler, yol bölme işlemlerinde ve yol kenarlarında; kırma bordürler ise, peyzaj ve bahçe uygulamalarında kullanılan taş türleridir.

Bazalt Patlatma Taşı Kullanım Alanları

Dekoratif uygulamalarda kullanılan bir taş türüdür. Kafelerde, restoranlarda ve evlerde bu taşlarla bezeli dekoratif bir alana rastlamak mümkündür. Bu taşlar, karmaşık gibi görünseler de mekânlara estetik bir dekor sağlar. Modern bir havası mevcut olan bu taşın boya ve bakım gerektirmemesi iç mekânlarda sıklıkla kullanılmasını yaygınlaştırmıştır.

Bazalt Oluk Taşı Kullanım Alanları

Bazalt oluk taşı şebeke ve yağmur sularının taşınması amacıyla tercih edilen bir taştır. Bazalt’ın su geçirmez özelliğinden yararlanmak için üretilen oluk taşları; kaldırım ve yol kenarlarında yoğun bir şekilde kullanılıyor. Bu taş aynı zamanda su şebekelerinde de kullanılabiliyor.

Bazalt Taşı Üretimi Yapan Ülkeler Hangileridir?

Bazalt taşı, Türkiye de dahil birçok ülkede üretimi yapılan bir taştır. En fazla bazalt taşı üretimi yapan ülkeler ise şunlardır:

  • İtalya,
  • İngiltere,
  • Almanya,
  • Hindistan,
  • ABD’dir

Türkiye’de de çok fazla bir şekilde üretim sahası bulunan bu taşın; 1500 kadar bir rakamda bazalt işletme ruhsatı vardır. Bu taşın en sık bulunduğu yer İç Anadolu Bölgesi’dir. Bu civarlarda bazalt madenlerine rastlanır. Ankara ve civarı ise en fazla bazalt işletmesi bulunan bir ilimizdir. Bu taşın en çok bulunduğu diğer illerimiz ise Tokat, Boyabat ve Siverek’tir.