Kullanım alanı oldukça geniş olan bazalt taşı yeryüzünde bulunan doğaltaşların en eskilerindendir. Volkanik hareketler sonucunda ortaya çıkan lavların bazıları yerküreye çıkmadan yeraltındaki çatlaklardan sızarak bir yerlere kadar gelir ve geldiği yerde bir kütle oluşturur. Bir kısmı ise çatlaklardan dışarı çıkarak burada soğuyarak büzüşür ve katılaşır. İşte bu katılaşan lavlar sonucu oluşan doğal taşa bazalt adı verilir. Hayatımızın içinde yollarda, kaldırımlarda, parklarda, bahçelerde ve bunlar gibi birçok yerde karşılaştığımız bir taş türüdür.

Bazalt Taşının Özellikleri Nelerdir?

Bazalt taşının yaygın olarak tercih edilmesinin sebebi homojen olmasıdır. Sorunsuz bir hat imkanı sunması ve düzgün yüzeyler elde edilebilmesi tretuar ve yollarda çok kullanılmasına sebep olur. Diğer bir tercih edilme sebebi ise sert, su emiciliği olmayan, doğa şartlarından etkilenmeyen ,ince taneli, ağırlıklara karşı dayanıklı ve yapısının yoğun oluşudur. Bu taşın doğadaki renkleri siyah, gri ve fümedir. Dirençli yapısına rağmen, ince işçilik için de çok uygun, düzgün bir yüzeyi vardır. Bazalt taşının siyah ve füme renklileri yoğun yığınlar halinde yer alarak büyük sütunlar ve altıgen prizmalar oluşturabilirler.

Bazalt Taşı Nerelerde Kullanılır?

Bazalt taşının en çok kullanıldığı sektör yapı ve inşaat sektörüdür. Yollarda mıcır olarak, kaldırımlarda, bahçe duvarlarında, dekoratif ve peyzaj uygulamalarında, demiryollarında, köprülerde ve hammadde olarak yapı sektöründe sıkça rastlanır. Bazen beton bileşimlerinde kum ve çakıl karışımı yani kırmataş olarak da yer alabilir.

Yoğun mineral yapısının olması sebebi ile mineral tabanlı yalıtım sistemleri üretiminde, seramik üretiminde ve cam sanayisinde kullanılabilir. Isı ve ses yalıtımlarında, yangın güvenlik sistemlerinde, akustik düzenleme işlemlerinde, levha, boru ve dökme olarak kullanılan bir yapı malzemesi olan taşyünü üretiminde yine bazalt yer alır. Kullanım alanı gittikçe yaygınlaşan bu doğal taş artık hediyelik eşya sektöründe biblo ve heykel yapımında da kullanılmaktadır.

Bazalt Taşının Türleri Nelerdir?

Bu doğal taş yapı sektöründe kullanılabilmesi için çeşitli türlerde üretilebilir;

  • Küp taşı
  • Plak taşı
  • Patlatma taşı
  • Bordür taşı
  • Mıcır
  • Oluk taşı

Bazalt küp taşı; Sıcak ve soğuk hava şartlarına uyumlu olduğu ve farklı ebatlarda kesilebildiği için yaygın olarak kullanılan bu yapı taşı özellikle dekoratif işlemlerde tercih edilir. Bahçe ve peyzaj uygulamalarında, kaldırımlarda ve zeminlerde sık rastlanır.

Bazalt plak taşı; Doğada plak halinde bulunan bu yapı taşı, iç ve dış mekan kaplamalarında, su, elektrik, telefon ve kanalizasyon gibi sistemlerin altyapılarında, yollarda, otoparklarda kullanılır. Çeşitli boy ve ebatlarda üretilebilme imkanı vardır.

Bazalt patlatma taşı; En çok dekoratif uygulamalarda rastlanan taş türüdür. Tarihi bir hava veren estetik görüntüsüyle evlerde, restoranlarda ve kafelerde

sıkça kullanılır. Bakım ve boya gerektirmemesi de kullanımını arttırmaktadır.

Bazalt bordür taşı; Kendi arasında kesme ve kırma bordür taşları olarak ikiye ayrılır. Kesme bordürler yol kenarlarında ve yol bölme işlemlerinde kullanılırken kırma bordür taşları ise peyzaj uygulamalarında,patika ve yürüme yollarında kullanılır. Altıgen prizma şeklinde ve büyük sütunlar halinde olan bu bazalt taş türü plak taşlarının döşemesinin sağlamlaştırılmasında yardımcıdır.

Bazalt oluk taşı; Su geçirmez özelliğinden yararlanılan bu bazalt taşı yağmur ve şebeke sularının taşınması için kullanılır. Kullanım yerleri yoğun olarak yol ve kaldırım kenarlarıdır.

Bazalt Taşının Şekillendirilmesi

Bazalt doğal taşında yüzey şekillendirme amaçlı testere ile kesme, honlama, cilalama, alev ile yakma, eskitme, kumlama ve çekiçleme gibi yöntemler kullanılır. Doğal bazalt taşı renklendirilir mi? Granül haline getirilip renklendirildikten sonra sıcak Amerikan kiremiti gibi çatı kaplama malzemelerinin üzerinde kullanılabilir.