Bazalt taşlar, doğada bulunan volkanik kayaç türleridir. Yanardağ lav akıntıları ile oluşmakta ve doğada, gözenekli, gözeneksiz olarak iki türde bulunabilmektedir. Lav akıntıları sonucu oluştuğu için siyah renklidir. Doğa şartlarında karşı dayanıklı olduğu için en çok kullanılan taş türlerinden birisidir. Bazalt taşların kullanım alanları geniştir. Kullanım alanlarına göre farklı işlemlerden geçirilmektedir. Bazalt taşın ton fiyatı nedir? bazalt taşın fiyatı taşın ebat ölçülerine göre belirlenmektedir. Madencilik şirketleri hazırladıkları taşları farklı ebat ölçülerinde müşterilerine sunarlar.

Bazalt Taşın Ölçüleri

Bazalt taş ülkemizde daha çok Diyarbakır bölgesinde bulunan Karacadağ bölgesinde bulunmaktadır. Güney Doğu Anadolu Bölgesi, lav püskürtüleri ile kaplı olduğu için en çok bulunan bölgedir. Madencilik firmaları, bazalt taşları kullanım alanlarına göre farklı ölçülerde küp şeklinde hazırlamaktadır. Bazalt taşın fiyatları bu ölçülere göre ton olarak belirlenir. Kullanım alanı ve ihtiyaca göre hazırlanan taş ölçüleri şunlardır.

  • 8x10x11 bazalt küp taşı,
  • 6x8x9 bazalt zar taşı,
  • 4x6x7 bazalt Arnavut taşı,

Ölçülendirmeler, kullanım alanına göre yapılmakta ve satın almak isteyenler, ton üzerinden hesaplanan fiyatlarla satın alma işlemlerini yapmaktadır.

Bazalt Taşın Özellikleri

Bazalt taşları, yanardağ lavlarının soğumaya başlamasıyla sütunlar şeklinde katılaşmış, beş ya da altı kenarlı taşlardır. Renk olarak, siyah ya da koyu gri renklere sahip taşlardır. Lavların soğumasıyla sertleşen taş türü olduğu içi, sürtünme, darba, paslanma, don, su emme gibi etkenlere karşı dayanıklıdır.

Kullanım yerlerinde renk değiştirmezler ve camsı nitelikleri yoktur. Asitlere karşı dayanıklıdır, uzun süre kullanıldığında bile kılcal çatlak ya da leke oluşumu olmaz. Sağlamlık özelliğinden dolayı yapıların birçok alanında kullanılmaktadır.

Bazalt Taş Nerelerde Kullanılır?

Bazalt taşı sağlamlığı ve dayanıklılığı nedeniyle yapı ve inşaat sektörünün birçok alanında kullanılmaktadır. Daha çok mutfaklarda kullanılmaktadır. Bazalt taş sıcaklığı muhafaza etme özelliğine sahip olduğu için daha çok et lokantalarında, etin çabuk soğumaması için servis tabağı olarak kullanılmaktadır.

Etin sıcaklığını uzun süre muhafaza edecektir. Diğer kullanım alanları, yalıtım sektörü, beton, asfalt ve yapı kimyasalları sektörleridir. Asfalt ürünlerinde yan ürün olarak kullanılmaktadır. Asfalt sektöründe, zift içerisinde bulunan taşın mutlaka bazalt taşı olması gerekiyor. Beton santrallerinde de, bazalt taşı kumu kullanılarak, beton üretimi yapılmaktadır. Yalıtım sektöründe de taş yünü olarak çatı kaplama ürünlerinin üretiminde dayanıklı malzeme olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde daha çok küp şeklinde sokak kaldırım taşı olarak kullanılmaktadır.

Bazalt Taşı Nerede Bulunur?

Bazalt taşı volkanik dağların patlaması ve lav akıntılarının soğumasıyla oluşan kayaçlardır. Dayanıklılık özelliğinden dolayı, günümüzde en fazla kullanılan kayaç türüdür. Türkiye’de bazalt taşının en fazla bulunduğu bölge Güney Doğu Anadolu bölgesidir. Bölgenin geniş bir alana bazalt taşı ile kaplıdır. Diyarbakır, Karacadağ bölgesi bazalt kayaçlarının 80 m kalınlığa ve 10.000 km² alana sahip olduğu bilinmektedir. Diğer bölgeler arasında, Ankara, Gaziantep, Ağrı, Erzurum, Konya, Kars bölgeleri bazalt taşının en çok bulunduğu bölgelerdir.

Bazalt Küp Taş Fiyatları

Volkanik kayaç grubuna ait bir taş türüdür ve küp taş olarak, gözenekli, gözeneksiz olarak kullanım alanlarına göre iki gruba ayrılır. Bazalt taşlar, döşeme taşları olarak kullanılabilmektedir. Satış fiyatları ton olarak hesaplanır ve firmaları birim fiyatı bu şekilde belirler. Küp taş fiyatları, 4×6, 6×8, 8×10, 20x20x 15×10 doğal bazalt küp taş ton fiyatları ölçüye göre birbirinden farklıdır. Ülkemizin birçok bölgesinde, bazalt taş madenciliği yapıldığı için bazalt taş ürünlerine ihtiyaç duyanlar, en yakın firmalardan daha uygun fiyatlara satın alabileceklerdir.