Bazalt; halk arasında çok yaygın bir şekilde adından söz ettirmesine rağmen, kimse tarafından nasıl bir kayaç türü olduğu ya da nerelerde kullanıldığı bilinmeyen bir kayaç türüdür. Bazalt, gabro isimli taş familyasından gelen önemli bir taş türüdür.
Bazalt taşının en önemli özelliği; volkanik kayaç olmasıdır. En belirgin özelliği, diğer taşlardan daha sert olmasıdır. Dayanıklı olduğundan dolayı yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır. Yol yapımı, köprü yapımı ya da dayanıklılık gerektiren tüm yapılarda bazalt taşına yer verilmektedir. Bazalt taşının bir diğer özelliği ise suya dayanıklı olmasıdır. Yani olası bir sel felaketinde aşınma durumu söz konusu değildir.
Kısaca Bazalt Taşı Nedir?
Bazalt taşın kökeni volkana dayanmaktadır. Yığınlar şeklinde doğada bulmak mümkündür. Yanardağların püskürmesi sonucu meydana gelmektedir. Diğer taşlardan daha sert bir yapıya sahiptir. Sert olmasından dolayı dayanıklılığı her zaman ön plandadır. Bazalt taşının kullanım alanları giderek artmaktadır. Bunun en büyük sebebi yapısının dayanıklı olmasıdır. Dayanıklı olmasına dayanılarak yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır. Genellikle yol yapımı, köprü ve kaldırım yapımında bazalt taşı kullanılmaktadır.
Bazalt taşı doğada bol miktarda ve kolaylıkla bulunabilmektedir. Ülkemizde Diyarbakır, Tekirdağ Çorlu, Urfa gibi başlıca yerlerde çıkarılmaktadır. Bazalt taşı ülkemizde ise inşaat alanında kullanılmaktadır.
Bazalt Taşı Doğada Oluşumu
Bazalt taşı nasıl oluşur? Sorusunun en basit cevabı; volkan patlaması sonucu oluşur. Bazalt, volkanik bir kayaç çeşididir. Volkanik hareketler sonucu bazalt taşı oluşmaktadır. Yoğunluk olarak, dördüncü jeolojik zamanda meydana gelen volkan patlamalarının oluştuğu yerde bulunmaktadır.
Bazalt taşları doğada, kütle, damar ve akıntılar halinde bulunabilmektedir. Volkanik patlamanın hemen ardından, soğuyup, büzülerek prizma şeklini almaktadırlar. Bazalt taşları, volkan patlamasında lav olarak dışarı çıkarlar. İçerisinde bulunan gaz uçar ve belirli boşluklar meydana gelir.
Bu boşlukların oluşması taşın, gözenekli bir yapıya sahip olmasını sağlar. Boşluklu bazalt veya bir diğer adı ile dişi bazalt taşlarında bulunan boşluklara zaman içerisinde mineraller doluşmaya başlar. Minerallerin boşluklara dolması ile birlikte zeolitli bazalt adını alır. Günümüzde oluşmakta olan volkan patlamalarının sonucu bazalit maddeler meydana çıkar. Volkan patlamalarının yoğunluklu olduğu bölgelerde bazalt taşına bol miktarda rastlamak mümkün olabilmektedir. Bazalt taşı doğada yığınlar halinde bol miktarda bulunabilmektedir.