21. yüzyıla gelinirken gelişen şehir planlamacılığı ile birlikte, Selçuklu Dönemi’nden itibaren kullanılmaya başlayan değerli motif taşların başında gelen podima taşları, günümüzde daha avantajlı şekilde insanlara ulaşmaktadır. Son dönemlerde dünyanın hemen her yerinde dekorasyon amaçlı kullanılan podima taşının sunduğu birçok kolaylık bulunmakta.

Podima Taşı

Bilinen adı ile podima taşı isimli yer döşemesi ve dekorasyonda kullanılan bu taş, bazı kaynaklarda ”koine” veya ”krokalia” isimleriyle de anılmaktadır. Podima, Türkçe’ye çevrildiği zaman; ”Yürüme yolu” ismine tekabül eder. Türkiye’de en fazla kullanım alanı İstanbul’un Çatalca ilçesinde bulunan Yalıköy, bu taşın görülebileceği ve işleme konulduğu en önemli yerlerden biridir. Peki doğal podima taşı ne işe yarar? kullanım alanları nelerdir?

Podima Taşı Ne İşe Yarar?

Podima taşları, antik dönemden günümüze kadar dekorasyon ve yol taşları olarak kullanılmıştır. Bunun en büyük nedenlerinden biri olan kolay monte ediliyor olması, diğer taşlardan onu ayıran en büyük özelliğidir. Bununla birlikte sağlam yapıda tonlarca ağırlığa karşın direnç gösterebilmesi, podima taşı ile yapılan yolların yüzyıllarca kullanımda kalabilmesi gibi birçok avantajı da bulunuyor.

Podima Taşı Kullanım Alanları

Podima taşları milattan önce doğal kayaç çözünmeleri sonucu oluştuğundan, Antik Roma ve Bizans İmparatorluğu tarafından toplanarak daha çok yol ve köprü yapımında kullanılmıştır. Anadolu medeniyetlerinde sık sık ev yapımı için de kullanılan podima taşı, günümüzde akla gelebilecek tüm dekorasyon işlerinde ve şehir planlamacılığında en sık tercih edilen taşlar arasında bulunuyor. Manisa’da podima taşı çıkaran bir maden şirketi bulunmaktadır.

Podima Taşının Yararları

Podima ile yapılan döşemelerde, diğer malzemelerde olduğu gibi dolgu sıvısı ile kaplanmayı gerektirmez. Bu hem zaman hem de materyal tasarrufu olduğundan oldukça büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bununla birlikte güzel ve nostaljik görüntüsü, patika yolları yapımında kullanılmasını sağlar. Son olarak resim alanında da kullanılması ile, birçok Güzel Sanatlar eğitimi veren kurum ve kuruluş tarafından tercih edilir. Üzerine minyatür resim, heykelcilik gibi oyma sanatlarının işlenebildiği podima taşı, günümüzde hemen hemen her yerde karşımıza çıkmaktadır.