Granit küp taş ustalarımızın bir kaç uygulama, döşeme ve uygulamalarını Erga Bazalt ve erga granit markasıyla paylaşıyoruz.
Granit 400 santigrat derecede oluşumunu tamamlayan magmatik bir taş türüdür. Her bölgede sıklıkla rastlanan granitin ülkemizde en yoğun çıkarıldığı bölge Bergama’dır. Bergama’da yer alan antik kentin yapımına göz atıldığında bu taşın çeşitli sütun ve tarihi eserlerde yer aldığını rahatlıkla gözlemleyebiliriz.
Granit Nedir?
Granit Nedir? Lavların yüzeye yakın bölgelerde akışkanlığını yoğunlaştırması ve yavaşça soğuması koşulu ile yaklaşık 400 santigrat ısı ortalamasını yakalayarak yüzeye yakın yerlerde soğuması üzerine, belki de binlerce yıllık bir oluşum süreci başlar. Bu süreç içerisinde yer altı ve termal suların ısısı ile taşlaşan magma, bu suların da teshiri altında yıllar süreç bir soğumaya maruz kalır.
Soğuma esnasında bin yıllar süren bu ekolojik süreç içerisinde magma önce kayalaşır, ardından da çeşitli mineraller ile birleşerek renkli gözenekler oluşturur. Suyun okşaya okşaya oluşturduğu bu muhteşem taş granittir. Granitin oluşmasının ve taşlaşmasının ardından geriye sadece yer üzerine çıkarılıp işlenmesi için insan tarafından keşfedilmesi ve bu amaçla kullanılması gerekir.
Granit Küp Taş Nedir?
Granit Küp Taş bütün bu oluşum sürecini tamamlamış ve yerin üzerinde işlenme amacı ile çıkarılmış granitin granit küp taş ustası tarafından kırma makineleri ile kırılmış halidir. Bu taşlar o kadar sağlamdır ki, kırma makineleri ve ustasının bu işte oldukça tecrübeli olması gerekir. Diğer taşlara göre oldukça sağlam yapıda olan granitin çeşitli kullanım alanlarına özel kırılmaları söz konusudur. Küp halinde kırılan granit Arnavut kaldırım taşı olarak da bilinmektedir.
Granit Küp Taş Kullanım Alanları
Granit küp taşın kullanımı;
- Arnavut kaldırımı
- Mutfak ve banyo dekorasyonu
- Yol yapımı
- Dış Mekan Dekorasyonu gibi alanlarda oldukça yaygındır.
Granit Küp Taş Ustası
Granit küp taş ustası tarafından dikkatle kırılıp kullanıma hazır hale geldikten sonra bu taşı uygun alanlarda kullanıma uygun şekilde mimarlar ve inşaat sektöründe yer alan usta ellere teslim edilirler. Dayanıklılığı ile ünlü bu taşın belirli kesimleri kendiliğinden renklidir. Bazen ise yapay yollarla renklendirilen taşlar sayesinde çökme ve kırılma riski olmayan, tarihi nitelik taşıyan yollar ve desenlerde kullanıldığı görülmüştür.
Avrupa’da sanat ve tarihsel nitelik taşıyan birçok sokakta renklendirilmiş granit küp taş kullanımları görebilirsiniz.
Granit Taş Türleri
Farklı boy ve enlerde kırılan, yakma ve kumlama teknikleri ile şekilden şekle sokulan bu dayanıklı taşın çeşitleri mevcuttur. Aşağıdaki verdiğimiz Ürünlerin hemen tüm işleri yapan küp taş ustası olarak değeli müşterilerimize hizmet vermeye devam etmekteyiz.
Granit taş türleri;
- Küp taş
- Kesme parke
- Kumlamalı plaka
- Yakılmış
- Bordür
- Basamak taşı
- Yağmur oluğu
- Pahlı bordür
- Mazgal kapağı
- Cilalı tabaka
- Cilalanmış tezgah
- Tamburlu granit
- Ayrıca daha nice teknik sayesinde onlarca çeşide sahiptir.
Farklı Alanlarda Kullanıma Uygunluk
Granit farklı alanlarda kullanıma uygunluk konusunda tüm taşlardan farklıdır. Bazen bir mermer gibi mutfak tezgahında cilalanmış halini, bazen oyulmuş olukları ile mazgal kapağı şeklinde kullanımını görebilirsiniz. Basamak taşı, parke, yol zemini gibi çeşit çeşit alanlarda kullanıma bu kadar yatkın olmasının en büyük sebebi dayanıklılığıdır.
Doğru kırılan, doğru kesilen, doğru pişirilen, doğru kumlanan her granit taş sağlamlığı ile yüzyıllar boyunca eskimeden kullanılabilir. Suya, yağmura, kara, ateşe ve bilumum doğa olayına maruz kalmasında sakınca yoktur. Oluşumu gereği tüm bu süreçlere bin yıllarca maruz kalan özel bir taştır.