Ankara bazalt taşı uygulamaları

Ankara Bazalt Taşı Basınca karşı dirençli olan bazalt yoğun ve sert bir yapıya sahiptir. Koyu renge sahip sert yapıda olan bazalt bir tür yanardağ kütlesidir. Ankara bazalt taş isteğe göre farklı boyutlarda oluşturulabilir. Müşterinin isteğine göre ebatları değişiklik gösterebilir. Bazalt küpleri doğaya uyum içinde olan bir taş türüdür.

Bazalt Taşı Türleri Nelerdir?

Plak, bordür, küp, oluk, patlatma, parke dolomit ve mıcır türlerinde üretimi yapılan bazalt taşının kullanım alanları oldukça çeşitlidir. Bazalt plak taşı doğada plaka halinde bulunurken kullanım alanı olarak da kanalizasyon, telefon, elektrik sistemlerinin altyapılarında kullanılabilmektedir. Bazalt küp taşı ise farklı boyutlarda kesilme imkânına sahip olduğu için oldukça kullanışlıdır.

Daha çok dekorasyon işlerinde kullanılmaktadır. Bazalt bordür taşı büyük sütunlar halinde ve altıgen prizma şeklinde yer almaktadır. Genellikle kenar taşı olarak kullanılmaktadır. Bazalt oluk taşı ise yağmur suları ile şebeke sularının taşınması amacıyla kullanılmaktadır.

Ankara Bazalt Taşının Özellikleri

Ankara bazalt taşının birçok özelliği vardır. Bunlardan bir tanesi altıgen prizmalar şeklinde sütunlar halinde meydana gelmesidir. Bu sayede düzgün yüzeylere sahip olan bazalt taşı mimari alanda sıklıkla tercih edilmektedir. Dayanıklı ve sert yapısı sayesinde kırılmalara ve aşınmaya karşı koruyucu bir yapısı vardır.

Son dönemlerde birçok alanda kullanılan bazalt taşının bir diğer özelliği ise iklim şartlarına karşı uyumlu olmasıdır. Soğuk ve sıcak değişimine karşı bazalt taşı etkilenmeyen bir yapı sergilemektedir. Şekli, düzgün yapısı ve işlevselliği ile Ankara bazalt taşı en çok tercih edilen taşlardan biri olmaktadır.

Ankara Bazalt Taşı Kullanım Alanları

Bazalt taşı sahip olduğu özellikleri nedeniyle birçok alanda kullanılmaktadır. Dayanıklı ve aşınmaya karşı korunaklı olan bazalt taşı kullanıldığı her alanda gereken işlevi yerine getirmektedir.

Kullanım alanlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İnşaat taşı, parke, mıcır yapımında
  • Yol ve kaldırım yapımında
  • İç ve dış mekanların cephe ile zemin kaplamalarında
  • Cam seramik ve mineral tabanlı yalıtım sistemlerinde
  • Şehirlerarası yolların yapımında
  • Bahçe dekorasyonlarının oluşturulmasında

 

Bu ve bunun gibi mimari yapıların her alanında Ankara bazalt küp taşı kullanılabilmektedir. Ayrıca bazalttan elde edilen bir diğer şey taş yönüdür. Taş yünü de yangın çıkış kapıları ve kazan dairelerinde kullanılmaktadır. Kullanım alanlarının çok çeşitli olması nedeniyle bazalt taşları çeşitli şekillerde üretilebilmektedir.

Ankara Bazalt Küp Taşı Ölçüleri

5 ebat ve ölçülerde oluşan Ankara bazalt küp taşı minik bazalt küp taşı olarak adlandırılan 4*6*6 ebatlarında bulunur. Bu ebatlardaki bazalt taşı genelde yürüyüş yolları ve park alanlarında kullanılmaktadır. Ankara bazalt küp taşının diğer bir ebat çeşidi ise 6*8*8 ebadıdır. 8*10*10 ebadındaki Ankara bazalt küp taşı ise genellikle yol ve otopark alanları için tercih edilmektedir.

Diğer ebatlara göre daha dayanıklı olduğu için yol ve otopark yapımlarında kullanılmaktadır. Ankara bazalt taşının diğer tercih edilen ebadı ise 10*10*20 ölçüleridir. Bu ebada sahip olan bazalt taşı genellikle fabrikalar için tercih edilmektedir.

Ankara Bazalt Taşı Fiyatları

Ankara taşı üretimi yapan firmaların yurt içi ve yurt dışında satış fiyatları birbirine yakındır. Burada önemli olan hangi ebatlarda ve hangi yöntem ile ne kadarlık bir taş alınacağıdır. Piyasa koşulları ve diğer ekonomik göstergeler Ankara bazalt taşı fiyatlarının belirlenmesinde etkili olmaktadır.

Ankara Bazalt Taşının Avantajları

Diğer taş türlerine göre daha dayanıklı bir yapıya sahip olması avantajlarına katkı sağlamaktadır. Daha uzun süreli kullanım imkânına sahiptir. Ayrıca aşınmaya ve iklim şartları karşısında yapısının bozulmaması kullanıldığı bölgelerde daha az deforme yaratacaktır. Tamirat veya yenileme işlemlerini sık sık başvurmadan tek seferde Ankara bazalt taşının uygulanması tüm sorunlara çözüm olacaktır.