Geçmişten bugüne insan hayatında olan bazalt taşı, volkanik kaya kütlelerinden olup çoğunluk ile siyah renk olur. Kesif yığınlar halinde olan bazalt taşı, siyah renkte olmasının yanı sıra koyu gri ya da açık gri tonlarında da olabilir. Doğanın insana verdiği mucizelerden biri olan doğal taşlar arasından en sert ve dayanıklı olan bazal taşı; doğada kütle, damar ve akıntı halinde yer alır.

Bazalt Nedir?

Doğal taşların varlıkları uzun zaman öncelere dayanır. Eski zamanlardan berşi kullanılan ve günümüzde de hala geçerliliğini koruyan doğal taşlardan biri olan bazalt taşı, sert yapısı ile kendini hemen belli ediyor.

Yanardağların lav püskürmeleri sonucunda oluşan bazalt taş için daha basit tanımı ile volkanik faaliyetler ile oluşan kaya türlerinden biridir denilebilir. Gabro adı verilen başka bir taş grubu ailesinden olan bu taş oldukça büyük değere sahiptir. Yollarda kullanıldığı düşünülür ise yola dökülen yağ, benzir ya da mazot gibi kimyasal maddelerden etkilenmiyor ve bu maddelere karşı oldukça dayanıklılık gösterir.

Bazalt Taş Çeşitleri

Bazalt taşları; plak, bordür, küp, oluk ve patlatma gibi çeşitleri bulunur. Her bir çeşidin kendine has kullanım alanları bulunur.

Bazalt Taş Özellikleri

Bazalt taşın kendini tüm taşlardan en keskin şekilde ayırdığı özelliklerinden başında çok sert bir kayaç olması gelir. Çok sert bir doğal taş olmasından dolayı pek çok sektörün vazgeçilmez yapı elemanı haline gelir. Mimari alanda ve inşaat sektöründe ayrıca yalıtım alanlarında da kullanılan bazalt taşı, dayanıklılığı ile göz dolduruyor.

Bazalt taşı ayrıca aşınma ve iklim değişikliklerine karşı da direnç gösterir. Kış ayları içerisinde eğer don olayı gerçekleşmiş ise bazalt taşı ile kaplanan bir yola tuz dökülmesi gerekmiyor bu sebepte bazalt taşını daha masrafsız taşlardan biri haline getiriyor. Aşınmaya karşı dirençli olmasından dolayı uzun yıllar kullanılır. Bazalt taşı ayrıca daha ekonomik çözümler sunar. Doku olarak da ağır bir dokuya sahiptir.

Bazalt Taş Kullanım Alanları

Sert ve dayanıklı bir taş olduğundan mimari yapılarda ve inşaat sektöründe yer alır. Kullanım bakımından oldukça yaygın olan bu taş; kaldırım, şadırvan, şömine, yangın sistemlerinde, köprü ve demir yolu inşaatlarında tercih edilir. Bazalt taşın diğer kullanım alanları da aşağıdaki gibidir:

  • Asfalt Mıcırı
  • Park ve Bahçe Düzenlemesinde
  • Cam ve Seramikte
  • Yalıtım Sistemlerinde

Bazalt taşın yüksek ısılarda eritilmesi ile taş yünü olarak da kullanılır. Bazalt taş döşeme uygulamaları da ayrıca yaygın olur. Cephe ve zemin kaplamalar, yol yapımları için sıklık ile bazalt taş tercih edilir. Ankara ve çevre illerinden en çok çıkartılan bazalt taş, dekorasyon amaçlar ile de kullanılır. Bazalt taş istenilen ebat ve boyutta kesilir ve şekillendirilebilir bu özelliği ile dekorasyon alanın da tercih edilen bir taş olma halini alır.

Ülkemizde de üretim durumunun yüksek olması nedeni ile hem bolca vardır hem de kolay bulunur. Bolca olup kolay bulunması da ayrıca tercih sebebi oluyor.

Bazalt Taş Üretim Alanları

Dünya üzerinde binlerce kilometrelik alanda bulunan bazalt taşı dünya üzerinde pek çok ülkeden çıkartılır. Ülkemiz sınırları içerisinde bazalt taşı üretim ruhsatına sahip pek çok işletme bulunur. En çok bazalt taş üretimi Ankara ve çevresinde gerçekleşir. Ankara ve çevresi haricinde Ağrı, Kocaeli, Kütahya, Isparta, Diyarbakır, Mardin, Gaziantep, Hatay ya da İzmir illeri de örnek verilebilir. Dünya üzerinde kilometrelik alana yayılmış olan bazalt taşı ayrıca Almanya, Hindistan, İngiltere, İtalya ve Amerika’da da üretimi bulunur.