Doğanın insanlar için hazırladığı birbirinden farklı mücizeleri bulunur. Doğal taş olumu da bu mucizelerden biri olur. Gabro ailesinin bir üyesi olan bazalt taşı, volkanik dağ patlamalarından oluşan kayaç türüdür. Siyah renkte olan bazalt taşı diğer taşlara kıyas ile daha sert ve dayanıklı yapıdadır.

Bazalt Taşı Nedir?

Yanardağların yerkabuğu çatlaklarından sızarak dışarı çıkması ardından da yavaş yavaş soğuması sonucunda oluşan kayaç türü olan bazalt taşının iklim şartlarına oldukça dayanabilme özelliği bulunur. Bazalt taşı ayrıca aşınma olaylarından da en az etkilenen taşlardan birisidir. Bu özellikler itibari ile inşaat sektöründe ve mimari yapılarda en çok tercih edilen doğal taşlar arasına girer. Yoğunluk olarak diğer kayaçlara göre daha ağır olur. Binlerce yıllık volkanik patlamalar sonucunda ortaya çıkan bazalt taşı; damar, akıntı ve kütle halinde bulunur.

Bazalt Taşı Özellikleri

Bazalt taşının en önemli özellikleri arasında volkanik kayaç olması yer alır. Bazalt taşlar yapıları gereği sert ve dayanıklı kayaç özelliğine sahiptir bu neden ile iklim özelliklerine karşı dayanıklı olmaları yanı sıra aşınmalara karşı da dayanıklılık gösterirler. Dayanıklı yapısı itibari ile de uzun süre kullanımları mevcut olur. Güçlü ve dayanıklı olmasının yanı sıra çok üretilme ve kolay bulunması ile kullanımı da yaygınlaşır.

Bazalt Taşı Kullanım Alanları

Bazalt taşı, insanın olduğu her yerde sıklık ile kullanılan taşlardan birisi olur. Tüm yaşam alanlarında, iş yeri ya da ofis gibi yerlerde çatıdan başlayarak zemine kadar insan hayatında önemli bir rolü olan bir taş olur. Bazalt taşı, tarım alanından tutun sanayi sektörüne kadar kullanımı bulunur. Bazalt taşı kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

  • Zemin anlamında kaldırımlar örnek verilebilir.
  • Yol ve köprü yapımında tercih edilir.
  • Asfalt, ve beton uygulamalarında kullanılır
  • Yapı kimyasallarında, ısı ve ses yalıtımlarında tercih edilir.
  • Zemin ve cephe kaplamalarında kullanılır.
  • Alt ve üst yapı çalışmalarında tercih edilir.
  • Tretuvar yapımında kullanılır
  • Park ve bahçe düzenlemelerinde oldukça yaygındır.
  • Yollarda mıcır olarak ve dekoratif olarak da kullanılır.
  • Hediyelik eşya sektöründe biblo ve heykel üretmede tercih edilir.

Kullanılan bu alanlar dışında bazalt taşı ayrıca kazan ve kazan daireleri, yangın kapıları, klimalarda, bacalarda, liman yapımında ve boru kaplama malzemesi olarak da kullanılır.

Bazalt taşı ayrıca beton santrallerinde de çok kullanılır. Bu santrallerde bulunan çimentonun içerisine kum ve çakıl karışımı denilen agrega maddesi içerisinde de bazalt taş bulunur. Bazalt taşı, en çok yapı ve inşaat sektöründe kullanılıyor ayrıca yoğun kullanım nedeni ile mutfaklarda da yerini almaya başlıyor. Isıya dayanıklılık özelliği sayesinde restoranlardaki tabaklarda kullanılabiliyor böylelikle yemek sıcak kalıyor.

Bazalt Taş Nerelerde Bulunur?

Günümüzde en çok kullanılan taşlardan biri olan bazalt taşı, dünya üzerinde pek çok ülkede çıkartılır. Dünyanı yanı sıra ülkemizde de bazalt taşının yoğun bir şekilde çıkartıldığı iller bulunur. Türkiye’de bazalt taşın çıkartıldığı bölgeler arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer alır. Bu bölgede yoğun şekilde bazalt lavları bulunur. Diyarbakır’da da yoğun olan bazalt taşları ayrıca Kayseri, Gaziantep, Ankara, Isparta, Ağrı, Kars, Erzurum, Konya ve Ankara’da da çıkartılır.

Dünya’da Bazalt Taşı Üretimi

Bazalt taşı, ülkemizde çıkartıldığı gibi Dünya’da farklı ülkeler tarafından da çıkartılıyor. Bazalt taşının üretildiği başlıca ülkeler arasında İtalya, Almanya, İngiltere ve Hindistan bulunur.

Bazalt Taş Kaplama Fiyatı

Bazalt taşı fiyatı için ton bazında ayarlama yapılır. Bazalt taş kaplama fiyatı istenilen ölçü ve ebatlarına göre çalışma neticesinde ortaya çıkartılır.