Bazalt taşı, yer kabuğu hareketlerinden oluşan volkanik kaya kütleleri taşlarından birisi olur. Bazalt taşına ülkemizde volkanik dağların bulundu yerlerde rastlamak mümkün olur. Bazalt taşı, dünya üzerinde kilometrekare boyutunda bir alanı kaplar. Ülkemizde üretilen bazalt taşı ayrıca dünyada pek çok ülkede çıkartılıyor. Dünya üzerinde en çok çıkartılan ülkeler arasında İngiltere, Hindistan, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya yer alır.
Ekolojik dengeye fayda sağlama bakımından volkanik hareketlerin de bir rolü bulunur. Magmadan kopup gelen lavlar için genelde yanardağ patlamaları sonucu ortaya çıkan korlar şeklinde tanımama olsa da oluşan bu lavlar her zaman yer küreye üzerine çıkmayabilir. Bazı lavlar da yeraltından belli bir yere gelir ve geldiği noktada bir kütle oluşur.
Bazı lavlar ise oluşan çatlaklardan dışarı sızar ve çıktıkları ortamda soğu ve katılaşır. Bazalt taşı da magmatik bir kayaç olup volkanik patlamalar sonucunda lavların soğuması ve katılaşması sonucunda oluşur. Bazalt taşı aynı zamanda gabro taşı ailesinden gelir ve yapı sektörünün gözde taşları arasında yer alır.
Bazalt Taş
Bazalt taşı volkanik kayaç türlerinden biri olup günümüzde insanın olduğu pek çok alanda kullanılır. Siyah renkli ve çok sert bir kayaç olmasından dolayı günümüze kadar özelliğini koruyor. Bazalt taşının gabro ailesinin bir üyesi olduğu bilinir ve gabro taşının iç ve dış püskürük şeklinde iki çeşididir bulunur. Dış püskürük taşlarının ismi de bazalt taşı olur.
Bazalt taşı özellik ile Ankara ve çevresinde çıkartılır ayrıca İzmir, Kayseri, Diyarbakır, Iğdır, Giresun, Isparta, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Rize, Mersin, Muğla, Şırnak, Mardin ve Gaziantep illerinde de üretimi bulunur
Bazalt Taş Özellikleri
Bazalt taşlarının en belirgin özellikleri arasında sert ve dayanıklı yapısı gelir. Bazalt taşının diğer özellikleri de aşağıdaki gibidir:
- Su geçirmez bir yapısı vardır
- İnce tanelidir
- Yoğun yapıdadır ve tabakası serttir.
- Ağır dokusu vardır.
Bazalt taşının kolay bulunması ve taşın bolca bulunması da ayrı bir özelliğini yansıtır. Bazalt taşının rengi siyah olup renk ve doku özellikler ile pek çok alternatif seçenek sunar.
Bazalt Taş Çeşitleri
Bazalt taşı, istenilen ebat ve boyutta özel olarak üretilebilir. Bu özelliği ile de mimari alanın vazgeçilmez bir malzemesi halini alır. Bazalt taşının pek çok çeşidi bulunur. Bazalt küp taşı başta olmak üzere bazalt plak taşı, bazalt oluk taşı, bazalt bordür taşı, bazalt adım taşı ve bazalt harpuşta taşı gibi farklı seçeneklerde satılması mümkündür.
Bazalt Taş Kullanım Alanları
Bazalt taşı doğal yapısı nedeni birçok alanda kullanılıyor. Bazalt taş duvar kaplama yanı sıra zemin döşemelerinin de vazgeçilmez parçası durumunda bulunur. Yol çalışmalarında, ev dekorasyonlarında, park ve bahçe düzenlemelerinde ve dekorasyon amaçlı uygulamalarda, kaldırım ve köprü yapımlarında, peyzaj alanında, yapı malzemelerinin hammaddesi olarak ve demiryollarında sıklık ile tercih edilir. Yapay taşlara kıyas ile kullanımının kolay olmasının yanı sıra sağlam yapısı itibari ile de her alanda kullanılır.
Bazalt taşı pek çok alana da hammadde olarak kullanılır. Kum ve çakıl karışımlarında ve bazı beton bileşimlerin hammaddesini oluşturur. Bu şekilde de seramik alanında ve cam üretiminde de etkin rolü bulunur. Bazalt taşı ayrıca ısı depolama sistemlerinin de hammaddesi oluşturur ve ekonomik olduğu kadar pratik çözümler de sunar. Bazalt taşı tüm bu kullanım alanları dışında ısı ve ses yalıtımlarında, ses düzenlemelerinde, yangın sistemlerindeki levha ya da boru işlemleri ve yangın olarak kullanılan yapı malzemesi olan taşyünü malzemesinin üretiminde de yer alır.